Svi/e osjećamo posljedice seksizma

imageU Centru za građanske inicijative Poreč provodimo projekt Bilo kuda, seksizam svuda, s ciljem povećanja senzibiliteta mladih odraslih osoba i građana/ki za rodnu ravnopravnost, promocijom demokratskih vrijednosti, odnosno promicanjem ljudskih prava. Želimo senzibilizirati građane/ke za prepoznavanje seksizma, koji se toliko utjelovio u naše društvo, da ga više niti ne prepoznajemo.

Projekt je financijski podržan iz fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

U prvoj fazi projekta, postavile smo jumbo plakate s primjerima seksizma, a jučer smo započele/i s javnom akcijom na Trgu slobode u Poreču. Putem informativnih letaka građani/ke će dobiti informacije o seksizmu te kako on doprinosi rodnoj neravnopravnosti.

Također, svi/e se mogu fotografirati s vlastitim primjerima seksizma, koji će činiti dio online kampanje. Svi/e su pozvani poslati svoje primjere seksizma na ili nam iste zalijepiti na FB zid uz ‪#‎bilokudaseksizamsvuda‬‬ te ćemo ih objaviti na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.861302663943172.1073741863.394859650587478&type=1.
image

Svi i sve smo osjetili/e posljedice seksizma na vlastitoj koži, ali ih možda nismo znali/e prepoznati. Dijeljenjem vlastitih primjera, podižemo svijest o sveprisutnosti seksizma u svakodnevnom životu.

Nekoliko činjenica o seksizmu: žene u Hrvatskoj dobivanju 10% nižu plaću od muškaraca na istom radnom mjestu; i žene i muškarci su žrtve seksizma od malih nogu, po rođenju nas se svrstava u kutije i od nas se očekuje da se ponašamo sukladno društvenim očekivanjima; ulično uznemiravanje je doživjelo 90% žena u Hrvatskoj; seksizam u reklamama je veliki problem, pošto poruku koja nam se preko medija ponavlja, počinjemo shvaćati kao istinu te počinjemo iste obrasce primjenjivati i u stvarnom životu, ...

*Seksizam je oblik društvene diskriminacije i segregacije osobe na temelju spola. Glavne žrtve su žene pa seksizam stoga možemo definirati kao skup vjerovanja i djelovanja koja privilegiraju muškarce u odnosu na žene te podcjenjuju i degradiraju vrijednosti i aktivnosti povezane sa ženama.
Autor: nataša, 05/20/15 u 08:42 AM
(0) KomentariPermalink

Bilo kuda, seksizam svuda

imageU Centru za građanske inicijative Poreč provodimo projekt Bilo kuda, seksizam svuda, uz financijsku podršku Fonda zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Cilj projekta je povećati senzibilitet mladih odraslih osoba i građana/ki za rodnu ravnopravnost, promocijom demokratskih vrijednosti, odnosno promicanjem ljudskih prava. Želimo senzibilizirati građane/ke za prepoznavanje seksizma, koji se toliko utjelovio u naše društvo, da ga više niti ne prepoznajemo.

Akcija se sastoji od tri segmenta i traje od 1.3.-31.5.2015.:
1) jumbo plakati
2) javna akcija i letci o seksizmu
3) fotografiranje građana/ki sa svojim primjerima seksizma

image
image

English translation:

The Center for Civil Initiatives Poreč is implementing the project Everywhere, sexism everywhere, with the financial support of the countries of the European Economic Area and the Kingdom of Norway through the National Foundation for Civil Society Development. The project aims to increase the sensibility of young adults and citizens for gender equality, promotion of democratic values and the promotion of human rights. We want to sensitize citizens to recognize sexism, which is so embodied in our society, it is no longer even recognized.

Action consists of three segments and lasts from March 1 to May 31, 2015 .:
1) billboards
2) public action and leaflets on sexism
3) photographing citizens with their examples of sexism
image
Autor: nataša, 05/12/15 u 01:32 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 2 od 112  <  1 2 3 4 >  Last »