Suočavanje s prošlošću - deportacije iz Istre

Pozivamo vas na tribinu – razgovaraonu: Suočavanje s prošlošću – kolovoz 1992. - deportacije iz Istre.
Tribina će se održati u ponedjeljak, 20.4.2015. u Poreču, ulica N. Tesle 14 (žuta zgrada), s početkom u 17 sati

Organizatori/ice ove tribine (Centar za građanske inicijative Poreč, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Ženski sud – feministički pristup pravdi)
su upoznati/e s činjenicom da je, bez svoje volje, bez sudskih i drugih presuda, iznenada i bez privole veliki broj osoba, stanovnika/ica Istre, u kolovozu 1992. god. deportirano u Bosnu i Hercegovinu.
Na tribini ćemo govoriti o Bošnjacima, Srbima i Romima iz Novigrada, Rovinja, Rijeke, Umaga, Poreča i drugih mjesta koji su pod paskom policije odvedeni prvo u Split, a nakon prelaska granice s BiH izručeni pripadnicima oružanih postrojbi.
Imamo saznanja da se dio deportiranih uspješno vratio kući, u Istru, ali sudbina većine deportiranih nam nije poznata.
Imamo saznanja o mučenjima deportiranih i smrtno stradalima.
Da li su naša saznanja konačna? Imamo li mogućnost proširiti spoznaje o ljudima kojima se briše svaki trag? Kakvi su izgledi za dodatna istraživanja sudbine stradalih i priznavanje patnje deportiranih?

Na tribini će govoriti
Vesna Teršelič, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću
Nedžad Hodžić, saborski zastupnik
Nela Pamuković, Ženski sud – feministički pristup pravdi
Biserka Momčinović, Centar za građanske inicijative Poreč i Ženski sud

O tome što se događalo u kolovozu 1992. godine želimo razgovarati s osobama koje su zainteresirane za svoje (nekadašnje) sugrađane/ke i mogućnost približavanja pravdi.
Najava dolaska, dodatni upiti i sl. molimo na mob:. 098 946 1685

Za organizatore/ice:
Biserka Momčinović
Vesna Teršelić
Nela Pamuković
Autor: nataša, 04/14/15 u 12:29 PM
(0) KomentariPermalink

Ne darujete cvijeće!

imageIzbori za mjesne odbore na području Grada Poreča su pred nama. Kome dati svoj glas?

CGI Poreč sustavno prati uspostavu ravnopravnosti spolova u političkom predstavljanju i odlučivanju. Uvidom u sastav kandidacijskih lista možemo i ovom prilikom izraziti žaljenje pa i čuđenje ponovnom niskom stopom zastupljenosti žena na listama.

Žaljenje zbog toliko puta ponovljene tvrdnje: izbori su demokratski čin pa ako se jedna skupina sustavno isključuje i uopće ne dolazi u poziciju da bude birana, onda to nije – demokracija.
Žaljenje jer ni stari ni noviji Zakon o ravnopravnosti spolova nije zaživio i postao vodilja političkoj eliti kod sastavljanja listi kandidata/kandidatkinja.

Čuđenje, jer su političke stranke na državnoj razini zagovarale, raspravljale i donijele zakon o izborima za parlament s obavezom da svaka lista mora imati najmanje 40% osoba podzastupljenog spola. Liste koje neće poštovati taj kriterij, izborno povjerenstvo će odbaciti kao nevažeće.
Dakle, dok se na jednoj, najvišoj, državnoj razini raspravlja i donosi zakon koji nastoji popraviti postojeće stanje, na lokalnoj razini političke stranke, vidljivo je, niti se ne trude da udovolje tom kriteriju.

Iz sastava listi za mjesne odbore u Poreču ipak je vidljivo da su političke stranke čule za kvotu i podzastupljenost, pa su ponegdje žene zauzele odgovarajuća mjesta, no vidljivo je da to naprosto nije postalo pravilo bez izuzetka. Stoga je tek oko 20% žena kandidirano za mjesne odbore.

Zaključujemo da političari nemaju povjerenja u žene.

Mislimo da ovi izbori pokazuju demokratski deficit pa brine da, osim zakona i kazni, nema drugih političkih metoda koje bi političari razumjeli I shvatili da trebaju računati i sa ženama.

Izbori će se održati 8. marta, kad žene svijeta obilježavaju otpor nepriznavanju ljudskih prava žena. Ne darujte cvijeće.

Počnite računati s nama.


Autor: nataša, 03/04/15 u 11:21 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 3 od 112 « First  <  1 2 3 4 5 >  Last »