Jačanje dobrog upravljanja i povećanje transparentnosti

imagePredstavljen projekt „Jačanje uključivanja civilnog društva i građana/ki u kreiranju javnih politika u Istri“

Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu sa Zelenom Istrom i Labin Art Expressom od 1. srpnja 2015. provodi projekt „Jačanje uključivanja civilnog društva i građana/ki u kreiranje javnih politika u Istri“. Projekt će trajati 18 mjeseci, a bit će usmjeren povećanju transparentnosti i demokratičnosti, odnosno jačanju dobrog upravljanja na razini lokalne i regionalne samouprave u Istri.

Da je ovaj projekt potreban pokazuje izvješće Državne revizije prema kojem je Istarska županija u 2013. godini preko milijun i pol kuna dodijelila udrugama bez provedenog natječaja, što je protivno odredbama Zakona o udrugama. Osim toga, Županija nije na svojim mrežnim stranicama objavila informacije o dodijeljenim donacijama, uz popis korisnika/ica i visinu iznosa donacija, a na što je obvezuje Zakon o pravu na pristup informacijama.

Ujedno, rezultati prošlogodišnjeg GONG-ovog istraživanja LOTUS za 2014. pokazuju da je Istarska županija s indeksom transparentnosti od svega 6,18 na niskom 12. mjestu od 19 hrvatskih županija.
- Zabrinjava podatak o 13 izrazito i 14 netransparentnih općina - 27 od ukupno 31 općine. Čak 80 posto općina u županiji ne zadovoljava ni minimalne standarde transparentnosti, a ovaj trend se neće promijeniti bez većeg angažmana građana/ki - rekao je Goran Matić iz Zelene Istre. Matić se osvrnuo i na stanje civilnog društva u Istri te je rekao da je ono slabo povezano i nezainteresirano za teme zagovaranja veće transparentnosti i dobrog upravljanja.

- Razlozi za ovo su, dobrim dijelom, neznanje i ovisnost o proračunskim sredstvima jedinica lokalne samouprave, dok se u stvarnosti zagovaračke udruge stavljaju na “crne liste”. S druge strane, građani/ke su slabo upoznati sa svojim pravima, mediji su oslabljeni i dovedeni na razinu stranačkog oglasnika, organizacije civilnog društva nemaju kapacitete, interesa ni mogućnosti za nezavisno djelovanje. U Istri se onima koji se suprotstave vladajućima prijeti gubitkom posla ili financijskim gubicima – ustvrdio je Matić koji smatra da ovakvo stanje pruža pogodne uvjete za korupciju i klijentelizam te je u suprotnosti s nezasluženim ugledom Istarske županije kao napredne.
Kao primjere zabrinjavajućeg stanja u Istri Matić je naveo i projekte Istrapedia te Istra Inspirit.

- Ovo su, prema medijskim napisima, projekti udruga koje su registrirali službenici/ce Županije, a koji se financiraju županijskim novcem. Radi se o zloupotrebi službenog položaja i zloupotrebi javnih resursa te pogodovanju određenoj grupi što svakako nije dobro upravljanje i zbog takvih i sličnih aktivnosti se sve udruge gledaju kroz negativnu sliku – istaknuo je Matić.
Iz ovih je razloga važno povećati broj organizacija civilnog društva koje se bave dobrim upravljanjem u Istri, a što se želi postići projektom „Jačanje uključivanja civilnog društva i građana/ki u kreiranje javnih politika u Istri“.

- Jedna od projektnih aktivnosti odnosi na podizanje razine interesa, znanja i kompetencija članica te potencijalnih članica Civilne platforme Istre (CPI) kroz edukativne aktivnosti – objasnila je Nataša Vajagić iz Centra za građanske inicijative Poreč koji je također dio CPI-ja, platforme za demokratizaciju života u Istri i Hrvatskoj.
- Druge aktivnosti vezane su za zagovaranje za povećanje transparentnosti rada, odnosno dobrog upravljanja javne uprave te povećanje sudjelovanja predstavnika/ica udruga u procesu donošenja odluka kroz istraživanja, analize, sastanke ili javne akcije – rekla je Vajagić te najavila i izradu analize razvijenosti civilnog društva u Istri.
- Jedan od ciljeva projekta je i demokratizacija rada Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva, odnosno procesa imenovanja tijela upravljanja kako bi se onemogućilo upravljanje Zakladom, a time i udrugama po političkoj liniji. Važno je reći da se civilno društvo budi i da je svjesno da samo suradnjom i međusobnom solidarnošću mogu raditi na društvenim promjenama - zaključila je Vajagić.

Projekt vrijedan 512.790kn financijski je podržan iz fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
Autor: nataša, 07/23/15 u 12:44 PM
(0) KomentariPermalink

Protiv križarskog pohoda na demokratski pluralizam!

Izokretanje činjenica, viktimizacija i zastrašivanje neće zaustaviti istinsko zalaganje za pravdu, solidarnost i ljudska prava svima, poručuju organizacije okupljene u Platformu 112 povodom napada na slobodu mišljenja, izražavanja i djelovanja istaknutih zagovaratelja ljudskih prava.

Ovim putem izražavamo podršku aktivistkinji i pravnici Centra za mirovne studije, Sandri Benčić, protiv koje je udruga U ime obitelji podigla kaznenu prijavu zbog navodnog javnog poticanja na nasilje i mržnju prema članovima i podupirateljima udruge. Očekujemo da će Državno odvjetništvo razlučiti stvarnu osnovu za tužbu od jeftinih pokušaja zadobivanja publiciteta.

Radi se o još jednoj u nizu manipulacija kojom se za obračun s neistomišljenicima pokušavaju zlorabiti najvažniji instrumenti pravne države – prvo referendum kao najvažniji instrument izravne demokracije u diskriminatorne svrhe, a sada kazneni progon za govor mržnje i poticanje na nasilje – čime se još jednom potvrđuje izopačeno shvaćanje demokracije kao diktature većine nad manjinama.

"Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava" čine sljedeće organizacije:


B.a.B.e. Budi aktivna. Budi emancipiran, Centar za mirovne studije, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, GONG, Kuća ljudskih prava Zagreb, Regionalni info-centar za mlade Rijeka – UMKI, Roditelji u akciji – RODA, Srpski demokratski forum, Udruga mladih "Mladi u Europskoj uniji", Udruga za promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda CENZURA PLUS, Udruga za samozastupanje, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda HOMO Pula, Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora, Zagreb Pride, Zelena akcija, Ženska soba – Centar za seksualna prava

"Platformu 112 – za Hrvatsku vladavine prava" podržavaju sljedeće organizacije:

Brodsko ekološko društvo, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za mir, nenasilje i ljudska prava Osijek, Centar za mir, pravne savjete i psihosocijalnu pomoć Vukovar, Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN, CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, DEŠA – Dubrovnik, Domino, Eko-Eko Komin, Eko Pan, Eko-Zadar, Ekološko turistička udruga Šolta, Ekološka udruga Krka Knin, Fade In – Fantastično dobra institucija, Forum za slobodu odgoja, Hrvatsko debatno društvo, Hrvatski savez gluhoslijepih osoba DODIR, Hrvatski savez slijepih, Hrvatska udruga za školovanje pasa vodiča i mobilitet, Info zona, Informativno Pravni Centar (IPC), Iskorak - Centar za prava seksualnih i rodnih manjina, Koalicija udruga u zdravstvu, Koordinacija udruga za djecu, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Lezbijska grupa Kontra, MIRamiDA, Mirovna grupa Oaza Beli Manastir, Mreža mladih Hrvatske, Multimedijalni institut, ODRAZ-Održivi razvoj zajednice, Organizacija za građanske inicijative, Pravo na grad, Projekt građanskih prava Sisak, Radio Mreža, Savez udruga stanara Hrvatske, Socijalna politika i uključivanje (SPUK), Udruga Delta, Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Put u život – PUŽ, Udruga za društvenu afirmaciju osoba s duševnim smetnjama – Sjaj, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za pomoć i edukaciju žrtava mobbinga, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, Udruga za prirodu, okoliš i održivi razvoj Sunce, Udruga za promicanje inkluzije, Udruga za promicanje istih mogućnosti, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga za razvoj građanske i političke kulture Karlovac Polka, Udruga za unapređenje kvalitete življenja LET, Udruga za zaštitu ljudskih prava i humanitarne aktivnosti Dalmatinski odbor solidarnosti-DOS, Udruga za zaštitu prirode i okoliša Zeleni Osijek, Volonterski centar Zagreb, Zaklada Slagalica, Zbor istraživačkih novinara, Zelena Istra
Autor: nataša, 06/16/15 u 02:29 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 112  1 2 3 >  Last »