16 DANA AKTIVIZMA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

16 dana ženskog aktivizma protiv nasilja nad ženama
25. studeni – 10. prosinac

16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama je globalna, svjetska kampanja koja počinje 25. studenog Međunarodnim danom protiv nasilja nad ženama i završava 10. prosinca Međunarodnim danom ljudskih prava. Kampanju provode ženske organizacije od 1991.g.
Kampanja obuhvaća četiri važna međunarodna dana:

25. studeni, Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

25. studeni je 1981. godine proglašen Međunarodnim danom protiv nasilja nad ženama na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba (Feminist Encuentro) u Bogoti. Na sastanku su žene govorile o obiteljskom nasilju, silovanjima i seksualnom zlostavljanju te nasilju koje žene trpe pod režimima, uključujući torturu i nasilja nad političkim zatvorenicama.
25. studeni je odabran kao dan sjećanja na sestre Mirabel,
socijalne aktivistkinje (Petriu, Minervu i Mariu Teresu)
koje je brutalno dao ubiti diktator Trujillo u Dominikanskoj Republici 1960.g.

UN je 1999. godine službeno potvrdio 25. studeni kao Međunarodni dan ukidanja
nasilja nad ženama, na inicijativu Center for Women's Global Leadership.


01. prosinac, svjetski dan protiv AIDS-a

Svjetskim danom borbe protiv AIDS-a želi se osnažiti globalna borba s ovom pandemskom bolešću. Povijest datuma seže do 1988. godine kada su održavši sastanak na vrhu ministri zdravstva iz cijelog svijeta pozvali na društvenu toleranciju i bolju razmjenu informacija o bolesti.

06. prosinac, obljetnica masakra u Montrealu

Obilježava se godišnjica masakra kada je 25-godišnjak ubio 14 studentica Univerziteta u Montrealu proglasivši ih feministkinjama.

10. prosinac, Međunarodni dan ljudskih prava


10.12. 1948. godine svjetski su državnici usvojili UN-ovu Opću deklaraciju o ljudskim pravima. Obljetnicom se podsjeća: „Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i treba jedni prema drugima da postupaju u duhu bratstva.“
Autor: nataša, 11/24/08 u 02:32 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1