Akcija obilježavanja 2.12.2008.

02.12. 2008. obilježili smo obljetnicu usvajanja Konvencije o suzbijanju trgovanja osobama i iskorištavanja i prostitucije drugih Ujedinjenih naroda.
Ovaj važan dokument usvojen je samo godinu dana nakon usvajanja Opće deklaracije o ljudskim pravima čime je poslana jasna poruka da je ropstvo, iskorištavanje osoba i njihovo stavljanje u ropski položaj, seksualno iskorištavanje i prostitucija snažno prisutno u svim zemljama svijeta.Udruženim snagama Gradsko društvo Crvenog križa, Centar za socijalnu skrb Poreč, Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Poreča i Centar za građanske inicijative organizirali smo javnu akciju na Trgu slobode u Poreču.
image

Tom smo prilikom obilježavali nekoliko važnih datuma:
25.11. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama,
01.12. Međunarodni dan protiv AIDS-a,
02.12. Međunarodni dan borbe protiv ropstva,
03.12. Međunarodni dan invalida,
05.12. Međunarodni dan volontera,
10.12. Međunarodni dan ljudskih prava
.

Akcija se održala pod motom „RECI NE“ koji se objedinio sve gore navedene datume pa smo tako „REKLI NE“: svim oblicima nasilja, isprikama za nasilje, oružju, diskriminaciji, kupovanju ljudskih tijela, preprekama i barijerama, ravnodušnosti, kršenju ljudskih prava.

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je osiguralo šator i razglas, Crveni križ je donio stolove i stolice, bili su tu LCD projektori, leci i poruke.
Akciji su se pridružili volonteri Društva invalida, Zdravog grada i Udruge roditelja i obitelji oboljelih od shizofrenije.
Crveni križ je postavio radove (plakate i poruke) djece iz dječjih vrtića, na njima prilagođenu temu o trgovini ljudima. Građani su mogli glasati za najbolji rad, jer su svi radovi bili obilježeni brojevima.
CGI je zajedno u učenicima SS Mate Balota u Poreču izradio letak za mlade protiv trgovine ljudima. Te letke smo izložili i dijelili građanima. Također smo dijelili letke protiv nasilja nad ženama.
Učenici srednjih škola „M.Balota“ i „A.Štifanić“ iz Poreča su izveli Performans (25 učenika/učenica). Uzvikivali su: Hoću mir! Ljubav! Sloboda! Pace! Peace! Neću biti rob! Ne trgovini ljudima!

image
Volonteri i volonterke Crvenog križa su anketirali građane i građanke o njihovom znanju o trgovini ljudima. Prikupili smo 428 anketa, od čega je 38% ispitanika bilo muškog spola, a 62% ženskog. Pokrivene su sve dobne skupine, a rezultati su slijedeći: svoje znanje o problemu trgovanja ljudima građani/nke su u 40,4% slučajeva ocijenili kao dobro, ali su također u 36,4% slučajeva rekli da je loše; informacije o problemu trgovanja ljudima dobivaju najviše od medija (59,1%), a zatim organizacija civilnog društva (11,4%) i u školi (10%); dobru motiviranost za daljnje praćenje te i sličnih tema izrazilo je 45,8% građana, 13,1% građana/nki je izrazito zainteresirano za njihovo praćenje, a samo 7,9% njih nema nikakvog interesa za praćenje ovakvih tema.

Od 9 do 12 sati stalno se je vrtio film „Cijena života“ i prezentacija Centra za socijalnu skrb o trgovini ljudima i nasilju nad ženama za području poreštine;
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova je dijelilo letke i bedževe protiv trgovine ljudima i nasilja nad ženama.
Građanima i građankama smo uručili oko ukupno 3.000 letaka protiv trgovine ljudima i nasilja.

Izložbu dječjih radova o trgovini ljudima preselili smo i postavili u prostor Dječjeg odjela gradske knjižnice a bit će je moguće vidjeti do 25.12.2008.

U 18 h je u kino dvorani Pučkog otvorenog učilišta prikazana projekcija filma „Ljilja za uvijek“ koja je bila besplatna za građane. Odazvalo se 50-ak osoba.

Ostatak fotografija pogledajte u galeriji.
Autor: nataša, 12/11/08 u 12:02 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1