CGI Poreč održao seminar u sklopu projekta “Istarski gradovi protiv nasilja nad ženama"--

- preneseno sa http://www.glasistre.hr -

OBITELJSKO NASILJE
U 6 godina ubijeno 8 žena i 2 djece

Objavljeno: 29.11.2010 | 20:47

U Istri je u proteklih šest godina u obiteljskom nasilju ubijeno osam žena i dva dječaka, a prema prijavama istarskoj policiji, nasilju su svakog dana izložene dvije žene. Međutim, svakom prijavljenom slučaju treba dodati 10 neprijavljenih.

U Hrvatskoj je u istom razdoblju ubijeno više od stotinu žena te desetero djece, istaknula je aktivistica i novinarka Branka Žužić na radionici posvećenoj resocijalizaciji žena žrtava obiteljskog nasilja održanoj u Poreču organizaciji tamošnjeg Centra za građanske inicijative u sklopu programa Istarski gradovi protiv nasilja nad ženama.

Sigurna kuća Istra je od travnja 2006. do lipnja 2010. radila s 200-tinjak žena te u tri skloništa na tajnim adresama zbrinula 24 žene i 33 djece, uglavnom na šest mjeseci. Između ostalog, uspostavila je i hvalevrijedan model hitnog smještaja žrtve u hotel, rekla je Žužić.

Budući da je više od polovice žena žrtava nasilja nezaposleno, važan korak na putu njihovog povratka u normalan život je nalaženje posla, što je ponekad otežano negativnim stavovima poslodavaca. Evidencije zavoda za zapošljavanje ne prepoznaju žrtve nasilja kao zasebnu kategoriju iako pružaju određenu pomoć u sklopu općenitih mjera za poticanje zapošljavanja osoba koje teže pronalaze zaposlenje.

Drugi problem je stambeno zbrinjavanje jer žrtve, kada i imaju posao, većinom imaju mala primanja i ne mogu plaćati stanarinu. Nerijetko rade u turizmu ili trgovačkim lancima pa se kao dodatni problem javlja čuvanje djece, u čemu je postignut stanovit napredak s jaslicama i vrtićima. Posebno je istaknuta potreba da se žrtvama pruži potpora i razumijevanje u svim fazama oporavka i povratka u normalan život.

Kritike su upućene sudovima, koji, po ocjeni mnogih sudionika skupa, nasilnicima često izriču minimalne novčane i zatvorske kazne, no predsjednica Prekršajnog suda u Poreču Dragica Gruić apelirala je na potrebu da se nasilje u obitelji shvati kao problem s vrlo složenim uzrocima koji se ne može uvijek rješavati po formuli "tko opali šamar, ide u zatvor", a koju često traže ženske udruge.

Sudski tretman obiteljskog nasilja je, po njenim riječima, definiran postojećim zakonima i obvezom suca da u svakom predmetu sagleda olakotne i otegotne okolnosti, ali i nepostojanjem sustava za provođenje pojedinih mjera koje postoje u zakonima, ali ne i u praksi. Tako sudac može nasilniku izreći mjeru obveznog psihosocijalnog tretmana, ali se ona nema kako provesti. (M. DODIĆ)
Autor: nataša, 11/30/10 u 11:15 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1