CGI protiv medijskog prikaza elitne prostitucije i zaštite korisnika usluga

PETRA
mreža NVO-a za prevenciju i eliminaciju trgovanja ženama
http://www.petra-nvo.net

Koordinirajuća organizacija
Centar za žene žrtve rata
Kralja Držislava 2, 10000 Zagreb
Tel. 01 4551128 Fax 01 4551142
e-mail:
http://www.czzzr.hr


IZJAVA ZA JAVNOST


U petak, 26. kolovoza na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu organizatori elitne prostitucije prvostupanjskom presudom su osuđeni na uvjetne kazne i to u začuđujuće brzom postupku.

Ovakva sudska presuda poručuje da društvo/država zapravo ne osuđuje djelatnost organiziranog prodavanja ženskih tijela. Mediji su spekulirali s poznatim i uglednim osobama: političarima, nositeljima raznih javnih funkcija, sportašima i drugima, koji svoju pohotu zadovoljavaju kupnjom ženskih tijela. Isti se u javnosti mogu deklarirati kao zagovornici ljudskih prava, dostojanstva i jednakosti svih građana/ki. Postupak je pokrenut i okončan u rekordnom roku, jer su dvoje optuženih sve brzo priznali i prihvatili krivnju. Time su zaštitili kupce i učinili ih nevidljivima očima javnosti. Bez obzira na krivnju u zatvor ionako neće, a novčana kazna ne bi trebala biti problem, svaki od korisnika će sigurno „dati prilog“, samo da mu ime ne procuri u javnost.

Nije li naše ljudsko/žensko pravo da znamo tko su te osobe koje su u stanju kupovati žensko tijelo kako bi zadovoljili svoje apetite? To nema veze sa seksom, u pitanju je samo moć jačega nad slabijim. Nije li naše pravo da znamo tko to kupuje žene kao da su papirnate maramice u koje izbaciš sekret i onda ih baciš i zaboraviš? Da znamo ima li među njima i osoba koje su na radnim mjestima na kojima od njih očekujemo zaštitu ljudskih prava, ženskih prava, poštivanje bar osnovnih etičkih vrijednosti, ako već nema zakona koji to brani. Da znamo jesu li su među njima ljudi koji će nam se nuditi na izborima kao osobe koje ce nas voditi u „bolju budućnost“, možda u legalizaciju prostitucije? Da se više ne moraju skrivati...

Umjesto njihovih imena, javno su objavljena imena žena koje su prodavale svoja tijela. Kao da nije dovoljno loše što su objavljena imena, za slučaj da nekome ništa ne znači ime tih djevojaka, objavljene su i fotografije. One se sada trebaju opravdavati što su, zaražene propagandom moćne seks industrije, tražile svoj trenutak slave i osjećaj glamura. Nema veze, njih kao nije šteta ocrniti, to nisu NAŠE sestre, kćeri, supruge, prijateljice, to su neke druge žene, žene koje su potrošna roba jer su „same tako izabrale“. Do toga da sve nas žene tako gledaju i tretiraju samo je mali korak. To šteti svim ženama, ne samo ovima koje su sada ogoljene i izložene svakakvim komentarima.

Javnost ima pravo znati tko su kupci ženskih tijela. Posebno zato jer su u pitanju javne osobe. Bez toga, na svakog političara, nositelja javnih funkcija, gledat ćemo kao na skrivenog, prerušenog kupca. Ali odat će se sami kad tad, ako ne prije, onda prilikom donošenja novog Kaznenog zakona koji predviđa kažnjavanje korisnika. Točno ćemo vidjeti tko je to protiv, kao i slučaju progona i presuda. Nije nevažno presuđuje li sudac - kao u ovom slučaju, ili sutkinja, pravda također pokazuje tko se s kim solidarizira i kakvo smo društvo.

Naša zabrinutost je tim veća što uočavamo da se kod svakog nasrtaja na žene ili djevojčice sustavno skrivaju počinitelji i nastoji im se očuvati anonimnost. Zašto su oni anonimni a počinitelji drugih kaznenih djela to nisu? Zato jer nasilje nad ženama nije prepoznato ni u jednom segmentu društva kao stvarno nedozvoljeno i kažnjivo ponašanje. Ako već nema kazne, neka to barem bude sramota s imenom i prezimenom.

Autor: nataša, 09/05/11 u 11:33 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1