Članak novinarke Sniježane Matejčić iz Glasa Istre

image

Sve više nasilja prema ženama


Na konferenciji "Žene predlažu politiku ravnopravnosti spolova" potpisan je proteklog vikenda u Puli prijedlog Politike ravnopravnosti spolova Istarske županije. Sudjelovalo je osamdesetak žena iz stranaka, udruga, županijskog i lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova te stručnjakinja. Dokument čiju je izradu potaknula i koordinirala Biserka Momčinović iz porečkog Centra za gradanske inicijative planiraju uputiti na usvajanje Skupštini Istarske županije. Koliko je to važno najbolje govore neki od podataka prikupljenih u procesu nastajanja dokumenta: u ukupnom broju stanovnika Istre žene čine 51,5 posto, ali i postotak nezaposlenih žena veći je od polovice; žene u Istri imaju u prosjeku 14 posto manje plaće od muškaraca, u tijelima odlučivanja je samo 29 posto žena, koriste tek 26 posto raspoloživog novca u kreditnim linijama za poticanje poduzetništva, o zdravlju 97 tisuća žena u Istri brine samo 14 ginekoloških timova, statistički pokazatelji govore o konstantnom porastu nasilja prema ženama...

Bio je povod za razgovor s Momčinović. Centar za građanske inicijative jedina je nevladina organizacija u Istri čiji je višegodišnji prioritet u radu bilo najprije osnivanje, a potom jačanje kapaciteta i povezivanje, umrežavanje lokalnih povjerenstava za promicanje ravnopravnosti spolova. Je li na tom tragu i inicijativa o izradi prve županijske politike o ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj, pitamo Momčinović. "Zapravo se ideja rodila na prošlogodišnjem sastanku Županijskog povjerenstva za promicanje ravnopravnosti spolova, čija sam članica, kada smo trebale dogovoriti plan rada za sljedeću godinu. Shvatile smo da se naš posao iz godine u godinu zapravo svodi na reagiranja na najurgentnije stvari, da nemamo strategije, da je nemamo baš niti na čemu temeljiti u Istri, a da nakon lokalnih izbora slijedi imenovanje novih povjerenstava. Odlučile smo pokušati sačiniti dokument koji će olakšati rad onima koje nakon nas budu imenovane ili imenovani.

U CGI-ju smo osmislile projekt za koji smo dobile novac iz nacionalne Zaklade za razvoj civilnog društva, iz Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te iz županijskog proračuna", prisjeća se Momčinović. Osnovna ideja bila je dobiti što više informacija o ženama u Istri, odnosno o njihovim potrebama. Organizirani su sastanci u pet gradova s članicama lokalnih povjerenstava, ženama s invaliditetom, pripadnicama nacionalnih manjina i članicama nevladinih udruga. Rezultat su bili popisi vrlo konkretnih problema, odnosno potreba u pojedinim dijelovima Istre i skupinama žena. "Zajedno smo sumirale probleme i radile listu prioriteta. Bilo je to brdo informacija, koje smo odijelile po temama i onda sazvale pet tematskih sastanaka. Osim žena koje su sudjelovale u prvom krugu, zvale smo i stručnjakinje za pojedinu temu - od ženskih ljudskih prava, preko ženskog zdravlja, nasilja prema ženama, rodno osjetljivog obrazovanja do teme jednakosti na tržištu rada. Na svakoj tematskoj grupi cilj je bio domisliti mjere za rješavanje prioritetnih problema. To je bilo urnebesno puno posla, uključilo se stotinjak žena koje su beskrajno predano radile", kaže Momčinović.

Prije konferencije CGI je organizirao još dva sastanka u koje su bile uključene i žene iz politike da bi čitav sadržaj dokumenta koji su do tada smislile još jednom "pretresle". "Ovaj prijedlog Politike nastajao je deset mjeseci i stvarno je dokument koji se tiče problema žena onako kako ih one vide i kako predlažu njihovo rješavanje u Istri da bismo mogli reći da smo na putu stvaranja ravnopravnosti.

Tematske cjeline iste su kao i u nacionalnoj politici, ali su detalji vezani za specifične potrebe žena u Istri. Zato je konferencija bila vrlo živahna, žene su do posljednjeg trenutka ozbiljno i predano radile, a zahvalne smo na sudjelovanju pravobraniteljici za ravnopravnost spolova Gordani Lukač Koritnik i predstojnici Vladinog ureda Heleni Štimac Radin. Njihovi su nam savjeti bili korisni, kao i obećanje da pročišćeni tekst prijedloga Politike provjere stručnjakinje i stručnjaci u njihovim uredima, prije nego ga proslijedimo županu, odnosno Županijskoj skupštini. Konferenciji se odazvalo puno vijećnica, bila je s nama zamjenica župana Viviana Benussi, dogradonačelnica Pule Vera Radolović, pročelnica za zdravlje Silvija Hrelja... Osnovale smo timove koji će pratiti dokument do usvajanja - za lobiranje, zagovaranje, provedbu nekih ideja na nacionalnoj razini i zapravo smo kroz naporan proces odradile iznimno važan posao", zaključuje Momčinović.

S. Matejčić, Glas Istre 25.11.2009.


Autor: nataša, 11/26/09 u 12:06 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1