EP: žene ne trebaju biti jednako plaćene za iste poslove

imageEuropski parlament legalizirao diskriminaciju po spolu – CGI kaže: ovo nije 2014., ovo je vraćanje za 2014 unatrag

Odbijanjem Izvješća o jednakopravnosti muškaraca i žena Europski parlament je poslao sramotnu poruku i zapravo legalizirao diskriminaciju po spolu. Šest hrvatskih europarlamentarca izabranih s liste SDP-a i Hrvatskih laburista glasali su za izvještaj, ali šest drugih, izabranih s liste HDZ-a, među kojima su četiri žene, dali su pljusku više od stoljeća dugoj borbi žena za ravnopravnost.
Odluka tijesne većine u EU parlamentu sramotna je zato jer poručuje da je diskriminacija žena prihvatljiva, ali i zato jer su takvom svojom odlukom pljunuli na ravnopravnost kao jednu od pet vrednota na kojima se temelji Europska unija.
Izigrali su, osim toga i Žensku povelju koju je Europska komisija usvojila 5. ožujka 2010. godine i kojom se obvezala ojačati ravnopravnost spolova u svim svojim politikama, omalovažili su Akcijski plan koji prati tu platformu, a kojim je planiran i Europski dan jednakih plaća.
Na kraju, ovakvom odlukom Europski parlament relativizirao je svoj strateški dokument – Europsku strategiju razvoja do 2020. godine, u kojoj stoji da je ciljeve strategije nemoguće ostvariti ako se bolje ne iskoriste sposobnosti žena i izvor njihovih talenata.
Odbijanjem Izvješća EU parlament zapravo kaže da se slažu da u vrhu kompanija u EU bude samo 2,4 posto žena, u upravnim odborima samo 8,9 posto i da je sasvim u redu da žene prosječno zarade 16 posto manju plaću od muškaraca na jednakom radnom mjestu.

A ne treba zaboraviti ni sramotne poteze na račun ravnopravnosti spolova sadašnje hrvatske vlasti – odbili su primjenu kvota propisanih Zakonom o ravnopravnosti spolova prije posljednjih lokalnih izbora, odbili su uvođenje ženskih kvota u javna poduzeća u EU, u prijedlog novog Zakona o radu ulazi niz odredaba koje će dodatno otežati položaj žena na tržištu rada, Ministarstvo zdravlja javno odbija jamčiti dostupnost pobačaja u javnim bolnicama…

Da nije bilo takvih udara na dosegnuta ženska prava u Hrvatskoj, možda bi barem pet hrvatskih eurozastupnika/ca izabranih s liste HDZ-a glasalo za izvještaj - i on bi prošao, a time bi ostala neokrnuta vjerodostojnost četiriju žena među njima (Zdenke Bušić, Ivane Miletić, Dubravke Šuice i Ruže Tomašić) – jer one imaju jednaku plaću kao njihovi muški kolege, a glasajući protiv Izvješća kao da poručuju: takva pravda nije predviđena za ostale zaposlene žene.
Autor: nataša, 03/13/14 u 09:59 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1