Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima

imageDanas smo obilježili Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. Trgovanje ljudima predstavlja jedan od najtežih primjera kršenja ljudskih prava. Žrtvama trgovanja ljudima uskraćena su osnovna ljudska prava, kao što su sloboda i dostojanstvo, pravo slobode kretanja, izbora i odlučivanja, onemogućava im se komunikacija s obitelji, podvrgnute su fizičkom i/ili psihičkom zlostavljanju, izolirane su i ucjenjivane prijetnjama njihovim obiteljima i prijateljima. To je također i unosan posao - u svijetu se procjenjuje da se na trgovanju ljudima svake godine zaradi i do 12 milijardi dolara.

Žrtva trgovanja ljudima u osamdeset posto slučajeva je žena, lošijeg socijalnog položaja, stara u prosjeku 25 godina. Mlade žene uglavnom se lako zavedu obećanjima o boljem životu u inozemstvu i o dobroj zaradi.
Na području Hrvatske od 2002. godine identificirano je ukupno 126 žrtava trgovanja ljudima, a u prvih devet mjeseci ove godine je zabilježeno 10 takvih slučajeva.

Centar za građanske inicijative Poreč članica je PETRA mreže – mreže nevladinih organizacija koja djeluje na prevenciji i suzbijanju trgovanja ženama i djecom, s naglaskom na seksualno iskorištavanje.

U Hrvatskoj osoba može potražiti pomoć ili informaciju na SOS telefonu za žrtve trgovanja ljudima, broj je 0800 7799 ili se može obratiti policiji na broj 192. Uspostavljen je i Nacionalni pozivni broj za žrtve zločina - 116 006.

Policijska uprava Istarska u suradnji s Crvenim Križem i Centrom za građanske inicijative Poreč danas je na Narodnom trgu u Puli (tržnica), obilježila Europski dan suzbijanja trgovanja ljudima. (FOTO: http://regionalexpress.hr)
Autor: nataša, 10/18/13 u 09:17 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1