Izjava u povodu napada na ‘’Žene u crnom’’ i mirovne aktivistice i aktiviste

Ženska mreža Hrvatske u povodu napada na aktivistice i aktiviste ženske feminističke, antimilitarističke mirovne organizacije „Žene u crnom“ i mirovne aktivistice i aktiviste koji su krenuli biciklima na obilježavanje ratnog zločina počinjenog u Srebrenici prije 19 godina, izražava svoju solidarnost i podršku mirovnim aktivisticama i aktivistima te oštro osuđuje napad. Napad se dogodio u utorak, 8. srpnja na Gradskom trgu u Valjevu dok je održavana protestna akcija pod nazivom „Nikada nećemo zaboraviti genocid u Srebrenici“.
Podsjećamo države u regiji da su dužne osigurati zaštitu i garantirati sigurnost za braniteljice i branitelje ljudskih prava, te same raditi na stvaranju uvjeta za suočavanje s prošlošću i tranzicijsku pravdu jer je to jedini put za dugoročno osiguranje mira.
Pozivamo međunarodnu zajednicu da iskoristi sve mehanizme kojima će se osigurati zaštita i neometan rad braniteljicama i braniteljima ljudskih prava kao i procesuiranje svi onih koji nad njima provode nasilje.
Ženska mreža, koja sudjeluje u regionalnoj inicijativi za Ženski sud - feministički pristup pravdi, pridružuje se brojnim nevladinim organizacijama i mirovnim inicijativama u regiji u današnjem obilježavanju sjećanja na zločin u Srebrenci. Ujedno, podsjećamo na brojne zločine koji su se tijekom rata dogodili u Hrvatskoj i u ime Hrvatske, a o kojima se još uvijek ne progovara na pravi način uz uvažavanje svih žrtava rata.

Za Žensku mrežu Hrvatske:

Biserka Momčinović
Đurđica Kolarac
Mirjana Kučer
Nela Pamuković
Sanja Juras
Autor: nataša, 07/11/14 u 10:13 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1