Izjava za javnost povodom napada u Splitu

Ženska mreža Hrvatske
Tel/Faks: 01/455 11 42
Kralja Držislava 2
10 00 ZagrebZagreb, 19.06.2012.

Poštovane/-i,
dana 17.06.2012. godine, u nedjelju, u ranim jutarnjim satima na splitskoj plaži Bačvice dogodio se nasilnički fizički napad na skupinu djevojaka od strane grupe mladića, a zbog pretpostavke da se radi o lezbijkama. Na prijavljeni napad prema izjavama žrtava nasilja, policija nije reagirala sukladno važećim zakonima te se krajnje neprimjereno i brutalno ponijela prema žrtvama nasilja, a nasilnike je zaštitila.
Budući se radi o napadu na žene, a s obzirom na sveprisutnu društvenu klimu toleriranja nasilja i ne razlikovanja žrtve od nasilnika, smatramo za potrebno još jednom istaknuti slijedeće:
Svakodnevno svjedočimo nasilju u svim segmentima privatnog i javnog života na koje država unatoč postojećim zakonima, strategijama i protokolima ne nalazi adekvatan odgovor. Štoviše, posljednji slučaj brutalnog nasilja i postupanja prema grupi djevojaka u Splitu, zbog pretpostavljene seksualne orijentacije, pokazuje da se nasilje prihvaća i potiče neprimjerenim postupanjem od strane institucija države, u ovom slučaju policije.
Smatramo da su za nasilje i za ovaj slučaj odgovorni nefunkcionalni sustav i nedostatak institucionalne podrške borbi protiv nasilja te mediji, koji neodgovorno otvaraju prostor nasilnicima, neprimjereno prikazuju žrtvu, te neodgovornim prenošenjem informacija potiču klimu nasilja. Zabrinjava otvaranje medijskog prostor zagovarateljima tradicionalnih vrijednosti koji ne vide razliku između žrtve i nasilnika te time neodgovorno potiču nasilničko ponašanje i šalju neprihvatljive poruke prema kojima prava manjina nisu jednaka pravima većine.
Slučaj nasilja nad djevojkama dogodio se pred svjedocima i uz neprimjerenu reakciju policije. Tako je nasilje koje se događa iza zatvorenih vrata, po istovjetnim obrascima preneseno u javni prostor, potvrđujući međusobnu uvjetovanost i nemogućnost odvajanja privatnog od javnog.
Još jednom upozoravamo na alarmantnu prisutnost nasilja u društvu i nereagiranje sustava. Izražavamo podršku zaštiti privatnosti i svih drugih prava žrtava konkretnog slučaja. Osuđujemo ponašanje policije koju smatramo direktno odgovornom i tražimo adekvatno reagiranje nadležnih tijela.
Također tražimo sustavnu edukaciju i senzibilizaciju policije, pravosudnih organa i javnosti te podsjećamo na hitnost uvođenja građanskog odgoja u školama kako bi kroz obrazovni sustav poticali mlade na prihvaćanje različitosti, uvažavanje manjina i nenasilničko ponašanje.

Za Žensku mrežu Hrvatske
Nela Pamuković
Biserka Momčinović
Mirjana Kučer
Đurđica Kolarec
Sanja Juras

Autor: nataša, 06/20/12 u 02:02 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1