Izjava za javnost ŽHM

8. siječnja 2009.

Poštovane/i,

obraćamo Vam se kako bismo reagirale/i na izjavu predsjedničkog kandidata g. Milana Bandića u sučeljavanju predsjedničkih kandidata na današnji dan, 8. siječnja 2009. u 20 sati na HRT-u.

Naime, na pitanje novinara: “Podržavate li pravo na pobačaj?” g. Bandić odgovorio je “Protiv sam abortusa ako to nije iz zdravstvenih razloga”.

Članice Ženske mreže Hrvatske zgrožene su izjavom predsjedničkog kandidata Milana Bandića kojom negira pravo žena na raspolaganje vlastitim tijelima.

Zabrinute smo zbog činjenice da predsjednički kandidat želi stanje ljudskih prava žena u Hrvatskoj vratiti na razinu s početka 20. stoljeća.

Podsjećamo g. Bandića da se ravnopravnost spolova ubraja u najviše vrednote ustavnog poretka Republike Hrvatske i temelj je za tumačenje Ustava (čl. 3. Ustava RH).

Slobodno odlučivanje o rađanju djece ubraja se u temeljna ljudska prava žena i zajamčeno je brojnim međunarodnim dokumentima za zaštitu ljudskih prava. U svom izješću Odbor za eliminaciju svih oblika diskriminacije žena dao je primjedbu Republici Hrvatskoj upravo zbog otežane dostupnosti prava na pobačaj.

Činjenica da jedan predsjednički kandidat na sučeljavanju pokazuje nepoštivanje prema osnovnim ljudskim pravima i temeljnim slobodama, te se otvoreno zalaže za nazadovanje u zaštiti ljudskih prava žena, zabrinjavajuće je za sve građane i građanke Republike Hrvatske kojima je stalo do izgradnje demokratskog društva s poštovanjem ljudskih prava i ravnopravnosti spolova.

Stoga pozivamo žene da ne glasaju za predsjedničkog kandidata Milana Bandića, jer bi njegov izbor izbor za predsjednika imao moguće negativne posljedice po prava žena u Republici Hrvatskoj.

Srdačan pozdrav,
Bojana Genov,
koordinatorica Ženske mreže Hrvatske
Autor: nataša, 01/11/10 u 11:33 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1