Izjava ŽMH povodom ratnih operacija i humanitarne krize u Pojasu Gaze

Zagreb, 7. siječnja 2009.


Izjava je upućena:

Predsjedniku Vlade RH dr.Ivi Sanaderu
Ministru vanjskih poslova RH Gordanu Jandrokoviću
Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri Ujedinjenim narodima, New York, veleposlaniku Nevenu Jurici
Saborskom odboru za vanjsku politiku
Izraelskom Veleposlanstvu u RH
Hrvatskoj javnosti/medijima

Izjava povodom ratnih operacija i humanitarne krize u Pojasu Gaze

Najoštrije osuđujemo vojne operacije koje Izrael provodi u Pojasu Gaze kao i svako ratničko nasilje, ubijanje civila i stvaranje humanitarne krize.

Pridružujemo se mirovnim i organizacijama za zaštitu ljudskih prava diljem svijeta koje traže urgentnu akciju međunarodne zajednice, zaustavljanje nasilja, hitnu humanitarnu pomoć i nastavak mirovnih pregovora.

Kao građanke i građani RH, Zahtijevamo da Hrvatska kao članica Vijeća sigurnosti zauzme jasan stav o potrebi trenutačnog prestanka vojne aktivnosti Izraela u Pojasu Gaze i omogućavanje dostave sve potrebne humanitarne pomoći, te da se obje strane vrate mirovnim pregovorima. Od međunarodne zajednice očekujemo energično djelovanje i poduzimanje konkretnih koraka za zaustavljanje ratnih razaranja na obje strane.

Izražavamo punu solidarnost sa ženskim i mirovnim organizacijama iz Izraela i Palestine koje zahtijevaju mirno rješenje sukoba i prestanak rata.

Pridružujemo se zahtjevima mirovnih aktivistkinja diljem svijeta koje traže da se žene aktivno uključe, kako to nalaži i rezolucija Vijeća Sigurnosti 1325, u izgradnju mira i zagovaramo jačanje međunarodne ženske solidarnosti radi uspostave mira u Pojasu Gaze.

za Žensku mrežu Hrvatske
Željka Jelavić

Izjavu Ženske mreže Hrvatske također podržavaju:
CESI, Zagreb
Centar za mirovne studije, Zagreb
Autor: nataša, 01/12/09 u 09:42 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1