Marš za bračnu jednakost

imageKontra i Iskorak pozivaju sve građane i građanke te organizacije civilnog društva koje/-i ne žele da se u njihovo ime i u ime njihovih obitelji promovira neteolerancija i mržnja da nam se pridruže u Maršu za bračnu jednakost.

Tražimo jednaku pravnu zaštitu za istospolne obitetlji kakvu uživaju raznospolne obitelji – tražimo pravo na brak i izvanbračnu zajednicu.

Poručujemo Vladi RH da se s ljudskim pravima ne smiju raditi kompromisi i nagodbe zavisno od stava Crkve. Uloga države je upravo da štiti ljudska prava svih svojih građana i građanki, osobito prava manjina koja su ugrožena.

Zakon o istospolnim zajednicama usvojen je prije devet godina, međutim on ne daje istospolnim obiteljima praktički nikakva prava, što uzrokuje diskriminaciju u svakodnevnom životu.

Pravo na obiteljsku mirovinu, odsustvo s posla u slučaju bolesti ili smrti partnera/-ice, zdravstveno osiguranje po partneru/-ici i nasljeđivanje samo su neka od prava koja sada nisu dostupna istospolnim parovima.

Krajnje je vrijeme da državne institucije prestanu zatvarati oči pred stvarnošću i da reguliraju prava djece koja žive u istospolnim obiteljima. Radi se o djeci koja već žive u takvim obiteljima, ali u velikoj pravnoj nesigurnosti: ona nemaju pravo nasljeđivanja od roditelja koji im nije biološki, taj roditelj ne može ostati na bolovanju ako je dijete bolesno, ne može preko sebe dijete zdravstveno osigurati, ne može ga odvesti u bolnicu niti posjećivati, ako se roditelji rastanu, drugi roditelj nema pravo na viđanja niti obvezu plaćanja alimentcije.

Marš će se održati 27. svibnja 2013. godine. Okupljanje za Marš će biti na Zrinjevcu od 16 do 17 sati, nakon čega ćemo ići Praškom ulicom prema Trgu svetog Marka gdje ćemo razviti transparente i rainbow zastavu ispred Vlade i održati govore.
Sastanak vontera/-ka “Marša za bračnu jednakost” održat će se u utorak, 21. svibnja 2013. godine u 18 sati u prostorijama LGBT centra, Petrinjska 27.
Autor: nataša, 05/20/13 u 08:33 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1