Održan II. seminar za političarke 04.02.2009.

image
CGI je 04.02.2009. u sklopu projekta „(IZ)borimo načelo ravnopravnosti spolova“ organizirao drugi po redu seminar za političarke. Na seminaru je sudjelovalo ukupno 25 žena, a uvodna predavanja održale su Desanka Sarvan, Danijela Lazarić Zec, Biserka Momčinović, Ivana Matošević i Tamara Kiršić.
Desanka Sarvan, predstavnica Istarske županije i Udruge Pravnika, govorila je o temama:
1. Sudjelovanje građana u postupku donošenja odluka na području zaštite okoliša - govorila je o Arhuškoj konvenciji, koja je nastala kao rezultat inzistiranja građana i udruga. Ta im konvencija dozvoljava da sada mogu biti stranke u postupcima koji se tiču akata o zaštiti okoliša (studije, zakoni i sl.).
2. Otvaranje novih školskih ustanova i servisa i usklađivanje radnog vremena vrtića i škola s radnim vremenom roditelja - održala je malu prezentaciju o načinima i mogućnostima uključivanja građana u donošenje odluka. Spomenula je da postoji više oblika neposrednog sudjelovanja u donošenju odluka i to: mjesni zbor građana, referendum, savjetodavni referendum, predstavke, pritužbe i prijedlozi.
3. Uravnotežena zastupljenost muškaraca i žena pri imenovanju u tijelima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, te drugim pravnim osobama s javnim ovlastima i upravnim odborima javnog sektora - govorila je o novom Zakonu o ravnopravnosti spolova i pojedinim njegovim člancima. Navela je obavezu tijela državne uprave da se analizira stanje uravnotežene zastupljenosti muškaraca i žena, te da se o tom problemu vodi računa. Naglasila je da u zakonu postoji jedna velika greška tamo gdje se navodi da se uravnotežena zastupljenost mora postići kroz tri redovita izborna ciklusa, odnosno da treba maknuti taj izraz „redoviti“ jer se inače neće priznavati izvanredni izbori kao izborni ciklus. Upitno je i kažnjavanje onih koji ne poštuju odredbe zakona o uravnoteženoj zastupljenosti jer nije jasno kad će se početi s tim kažnjavanjem, sada ili nakon tri izborna ciklusa.
Mr.sc. Danijela Lazarić Zec, dr. med, predstavnica Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, održala je prezentaciju na temu „Mogućnosti poboljšanja prevencije ženskog zdravlja“. Govorila je o bolestima: rak dojke, rak grlića maternice i rak debelog crijeva, te o važnosti prevencije i screeninga populacije i o važnosti edukacije i motivacije ljudi da se odazovu na preglede koji im mogu spasiti život.
Ivana Matošević, predstavnica Udruge GEA, prezentirala je rad svoje udruge. GEA pruža pomoć ženama oboljelim i izliječenim od raka dojke kroz različite aktivnosti: limfna drenaža, vježbe (yoga, pilates, medicinske vježbe), različite radionice, savjetovalište. Jednog godišnje obilježavaju Dan narcisa, i tada prodaju narcise po simboličnoj cijeni u svrhu senzibilizacije javnosti za taj problem.
Biserka Momčinović, koordinatorica CGI-a, u odsustvu Jadranke Černjul (koordinatorice Sigurne kuće Istra) govorila je o važnosti veza između žena iz civilnog društva, u upravama, u vijećima i općenito na važnim pozicijama. Dotaknula je početaka Sigurne kuće Istra i koliku je to težinu imalo u njezinom osnivanju.
Tamara Kiršić, predstavnica Istarske razvojne agencije (IDA) govorila je na temu „Ostvarivanje jednakih mogućnosti žena na tržištu rada“. Predstavila je dva IDA-ina programa koji su kao ciljanu skupinu imali žene:
Prvi takav je „Re.cen.t“, prvi isključivo domaći projekt, koji kao ciljane skupine, kojima zbog nezaposlenosti prijeti socijalna isključenost, ima žene preko 40 godina i mlade bez radnog iskustva.
Drugi projekt je „Tkanjem vlastite budućnosti – zajednički gradimo cestu prema životu bez nasilja“. Nositelj projekta je druga B.a.b.e., a usmjeren je na psihološko i ekonomsko osnaživanje žena žrtava nasilja u Vukovarsko srijemskoj županiji.

Autor: nataša, 02/16/09 u 02:24 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1