Održan okrugli stol o diskriminaciji u radu

image U Puli su se okupili akteri koji primjenom Zakona o suzbijanju diskriminacije doprinose jednakosti građana i građanki te podizanju javne svijesti o važnosti jednakog postupanja bez obzira na različitosti. Okrugli stol je organiziran u sklopu projekta "Jednaki u različitosti", financiranog od strane EU, u okviru programa Zajednice za zapošljavanje i socijalnu solidarnost. Svoja su iskustva, probleme i prepreke iznijeli nositelji projekta, odnosno predstavnici HZZ-a, Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH, Ureda pučkog pravobranitelja RH, a u raspravu su se uključili predstavnici Sindikata Istre i Kvarnera, Odbora za ljudska prava skupštine IŽ, Saveza Samostalnih Sindikata Hrvatske, Sigurne kuće Istra te CGI-a Poreč. Zaključci:

- ponovno je utvrđeno da diskriminacija postoji, izneseni su najčešći oblici diskriminacije (temeljem dobi, spola, invaliditeta i svih ostalih različitosti)
- utvrđeno je da postoji strah od prijavljivanja diskriminacije (strah od gubitka posla kao primjer neprijavljivanja diskriminacije)
- utvrđeno je da inspekcije rada slabo rade
- važno je daljnje educiranje sustava – poslodavaca, sudova, OCD-a te je važno da to educiranje bude ciljano i konkretno
- potrebno je medijskim kampanjama senzibilizirati i javnost o diskriminaciji
- treba stvoriti sustavnu mrežu podrške diskiminiranima – sindikati – OCD kao sustav podrške

Galeriju fotografija pogledajte OVDJE.

Autor: nataša, 10/15/12 u 11:40 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1