Održana konferencija “Žene predlažu politiku ravnopravnosti spolova”

image

Na dvodnevnoj konferenciji „Žene predlažu politiku ravnopravnosti spolova“ održanoj 20. i 21. studenog 2009.u Puli, u hotelu Histria, osamdesetak žena iz političkih stranaka, nevladinih udruga, županijskog i lokalnih povjerenstava za ravnopravnost spolova raspravljale su, dopunjavale i mijenjale te potpisale sadržaj prijedloga Politike ravnopravnosti spolova Istarske županije.

Dokument će biti upućen na usvajanje Skupštini Istarske županije. Po usvajanju to će biti prva županijska politika ravnopravnosti spolova u Hrvatskoj, što slijedi i ideju prvog županijskog statuta u Hrvatskoj koji je pisan rodno osjetljivim jezikom.
Svrha Politike ravnopravnosti spolova u Istarskoj županiji je podizanje nivoa svijesti o važnosti poštivanja i unaprjeđivanja ljudskih prava žena, poticanje aktivizma žena, poduzimanje mjera u cilju sprječavanja diskriminacije žena, utvrđivanje mjera kojima se stvaraju pretpostavke da žene i muškarci imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih prava, te planiranje razvojnih politika uz poštivanje načela ravnopravnosti spolova.

Konferenciji su prisustvovale i Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Republike Hrvatske Gordana Lukač Koritnik, Predstojnica Vladinog ureda za ravnopravnost spolova Helena Štimac Radin te zamjenica župana Istarske županije Viviana Benussi.
Organizator konferencije je Centar za građanske inicijative Poreč (CGI), a financijsku potporu pružili su Istarska županija, Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva te Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti.

U Istri je 51,5 posto žena od ukupnog stanovništva. Jedino je još postotak nezaposlenih žena veći od polovice. Naše plaće su u prosjeku 14 posto manje, u tijelima odlučivanja nas je 29 posto, koristimo tek 26 posto resursa kreditnih linija za poticanje poduzetništva… O našem specifičnom zdravlju, a ima nas 97.000 brine samo 14 ginekoloških timova. Ovo su tek neki od pokazatelja položaja žena u Istri. Prijedlog
Politike ravnopravnosti spolova IŽ obuhvaća sedam tematskih cjelina i slijedi Nacionalnu politiku ravnopravnosti spolova: ljudska prava žena, jednake mogućnosti na tržištu rada, nasilje nad ženama, institucionalni mehanizmi za promicanje ravnopravnosti spolova, ravnopravnost u procesima odlučivanja, žene i zdravlje i rodno osjetljivo obrazovanje. Potrebno je naglasiti da pripadnice nacionalnih manjina i žene s invaliditetom teže od ostalih ostvaruju svoja prava.

Zbog tih i drugih problema, tokom ove godine održale smo sastanke, radionice i konzultacije s preko 100 žena koje su aktivne u raznim organizacijama civilnog društva, stručnjakinjama i političarkama, kako bismo pripremile prijedlog Politike ravnopravnosti spolova, dokument kojim Skupština Istarske županije preuzima svoj dio obaveza za unapređenje položaja žena u našoj županiji.
Napominjemo da će CGI uraditi pročišćeni tekst, uvrstiti usvojene prijedloge s Konferencije i poslati takav tekst svim sudionicama te uputiti tekst u daljnju proceduru.

Biserka Momčinović
koordinatorica

Slike sa konferencije možete pogledati u Galeriji
Autor: nataša, 11/27/09 u 01:02 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1