Održana XIII. međunarodna Škola demokracije (01. - 02.07.2010.) u Labinu

image

Centar za građanske inicijative Poreč je 01. i 02. srpnja 2010. održao radionicu za sudionike i sudionice Škole demokracije u Labinu, pod nazivom „ Ljudska prava i aktivni građani“.

U nastavku pročitajte tekst i pogledajte slike.

U sklopu XVII. Motovunske ljetne škole unapređenja zdravlja 1. srpnja započela je XIII. Škola demokracije pod pokroviteljstvom Hrvatske mreže zdravih gradova, Istarske županije i Grada Labina, u organizaciji Srednje škole Mate Blažine i Labin-zdravog grada. Radionice Škole demokracije namijenjene su učenicima i nastavnicima osnovnih i srednjih škola, a na ovogodišnjoj sudjeluje pedestak sudionika, među kojima su pored učenika i nastavnika labinskih škola i gosti iz Sandnesa (Norveška) i Schija (Italija), zatim Rijeke, Obrovca, Ražanca i Vinkovaca.
Prisutne je pozdravio u ime domaćina ravnatelj Čedomir Ružić, te, uz riječi potpore i hvale ovakvom projektu, pročelnik Upravnog odbora za obrazovanje Istarske županije, gospodin Mladen Dušman te pročelnik za društvene djelatnosti Grada Labina, gospodin Bruno Hrvatin. Nakon primjera dobre prakse koje su predstavili gosti iz Norveške i Italije sudionici su podijeljeni u dvije radionice koje su se paralelno odvijale. Prvu radionicu „Ljudska prava i aktivni građani“ vodili su Mladen Momčinović, voditelj Programa lokalne demokracije u CGI-u Poreč, te Biserka Momčinović, koordinatorica CGI-a Poreč, a drugu Planska igra Lokalna samouprava Zaklade Friedrich-Ebert-Stiftung vodile su Blanka Smoljan, koordinator projekta u Hrvatskoj, Amalija Koren i Tea Sekelj, voditeljice projekta u Varaždinu, i Rezarta Ajazi koja je koordinator Planske igre u Tirani. Radionice su se odvijale dva dana, a rezultat svoga rada predstavile su 2. srpnja u velikoj vijećnici Grada Labina u 19 sati gdje se održala simulacija Gradskog vijeća fiktivnog grada. Sudionici prve radionice predstavili su aktivno građanstvo, a sudionici radionice Planska igra bili su gradski vijećnici. Simulirana sjednica bila je otvorena za javnost i u njezinu su radu pomogli i pravi gradski vijećnici, članovi Savjeta mladih i predstavnici lokalnih medija.
Drugi dan započeo je prezentacijom projekta "EGS - energetska učinkovitost" predstavnika Općine Schio i Licea scientifica Tron, a zajedno s EKO grupom labinske srednje škole, uz mentorstvo profesorica Mire Hrvatin i Čede Perko, predstavljeni su rezultati usporedne ankete "Ekološka osviještenost stanovništva u mom gradu". Nakon toga učenice Erika Mohorović i Elena Baljak predstavile su prezentaciju novi projekt grupe pod nazivom "Voda za život".
Pored rada u radionicama predstavljeni su i primjeri dobre prakse: "Funkcioniranje dječjeg vijeća 'Dječjeg doma Sv. Ana'" iz Vinkovaca koji je predstavila socijalna radnica Silvana Jurić, prezentacija učenice Srednje škole Obrovac Tanje Župan "Iz škole u kladionicu", učenica Lucija Brkljača iz Osnovne škole Jurja Barakovića Ražanac prezentirala je primjer "Pitka voda - zalog budućnosti ili vježbanje demokracije". Predstavnici Gradskog vijeća mladih Grada Rijeke, koje je predstavila njihova voditeljica mr.sc. Irena Deže Starčević, Srđan Kerčević i Gea Mišćević govorili su o potrebi podizanja ekološke svijesti, a učenik Mario Gigović predstavio je projekt "Party bez alkohola" kao primjer dobre prakse Gradskog vijeća mladih Grada Labina, Vijeća učenika SŠ Mate Blažine i Pazinskog kolegija - klasične gimnazije s pravom javnosti.
Simulirana sjednica Gradskog vijeća fiktivnoga grada "Živograda" započela je u 19.00 u velikoj vijećnici Grada Labina, koja je bila rezultat dvodnevnog rada u radionicama Planska igra "Lokalna samouprava" i "Ljudska prava i aktivni građanin". Sjednici je prethodio prosvjed pred gradskom palačom Inicijative "Mladi za grad" koji su tražili svoja prava i ostvarenje zahtjeva mladih. Samu sjednicu vodila je gradonačelnica "Živograda" gospođa Eni Modrušan, a njoj je ujedno upućen i zahtjev Inicijative "Mladi za grad" da se njihovi prijedlozi uvrste u dnevni red sjednice Gradskog vijeća. Fiktivno Gradsko vijeće, sastavljeno od sudionika radionice Planska igra, u aktualnom satu postavljalo je pitanja gradonačelnici, a nakon toga iznosili su vlastite prijedloge o kojima se raspravljalo.
Nakon završetka sjednice voditeljica projekta Labin-zdravi grad, gđa Eni Modrušan, podijelila je certifikate sudionicima ovogodišnje Škole demokracije, a ravnatelj SŠ Mate Blažine i izvršni direktor tečaja Škole demokracije, profesor Čedomir Ružić, zahvalio je svim voditeljima i učenicima na aktivnom sudjelovanju.
(Tekst: Laura Kokot, Ana Paliska)

image
image
image
image
image
Autor: nataša, 07/13/10 u 09:30 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1