Otvoreno pismo povodom izbora za Europski parlament

imageŽenske feminističke organizacije CESI i BaBe! iz Zagreba, Domine iz Splita, Centar za građanske inicijative - CGI iz Poreča i Delfin iz Pakraca zahtijevaju od mjerodavnih institucija i političkih stranaka kampanju informiranja o postupku glasovanja te poštivanje kvote od 40% žena na izbornim listama za predstojeće izbore hrvatskih zastupnika/ca u Europski parlament.

Nakon brojnih polemika u javnosti oko datuma izbora za Europski parlament, prošlog je tjedan predsjednik Ivo Josipović objavio kako će se izbori za Europski parlament odvijati odvojeno od lokalnih izbora i to već 14. Travnja 2013. Tom je odlukom, u vrijeme svekoliko proklamirane štednje, državni se proračun opterećuje za desetke milijuna kuna dodatnih troškova, a dan je izuzetno kratki rok za pripremu izbora te informiranje birača i biračica o novom sustavu glasovanja. Naime, na izborima za Europski parlament po prvi puta u Hrvatskoj uvedeno je preferencijalno glasovanje pa biračice i biračice imaju mogućnost, uz glasovanja za listu, birati i jednog kandidata ili kandidatkinju s liste.
Tražimo stoga da mjerodavne institucije – Hrvatski sabor, Predsjednik Republike Hrvatske, Vlada Republike Hrvatske i Državno izborno povjerenstvo do dana izbora provedu intenzivnu kampanju informiranja birača i biračica o načinima provedbe izbore te novitetima u glasačkom postupku. Pozivamo Državno izborno povjerenstvo da u što skorijem roku objavi izgled glasačkih listića kako bi se biračima i biračicama olakšalo snalaženje pri glasovanju.

Zahtijevamo od političkih stranaka da poštuju odredbe Zakona o ravnopravnosti spolova koji u članku 15. kaže da su "Prilikom utvrđivanja i predlaganja liste kandidata/tkinja za izbor zastupnika u Hrvatski sabor, za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave kao i za izbor članova u Europski parlament političke stranke i drugi ovlašteni predlagatelji dužni su poštivati načelo ravnopravnosti spolova i voditi računa o uravnoteženoj zastupljenosti žena i muškaraca na izbornim listama sukladno članku 12. ovoga Zakona". Uravnotežena zastupljenost pak znači da mora biti najmanje 40% podzastupljenog spola. U slučaju kreiranja lista kandidata/kinja za Europski parlament to bi značilo da na svakoj listi treba biti najmanje 5 žena, odnosno najmanje 5 muškaraca.

Bez ravnopravnog sudjelovanja žena i muškaraca u procesu obnašanja vlasti ne možemo očekivati niti ravnopravnost u drugim područjima života te samim time niti oživotvorenje stvarne ravnopravnosti spolova.
Kao što je poznato Hrvatska je nakon posljednjih parlamentarnih izbora učinila korak unazad u zastupljenosti žena u Hrvatskom saboru te je temeljem izbornih rezultata u Sabor izabrano svega 19,8% žena. U Europskom parlamentu udio žena kontinuirano raste a u 2012. godini bio je 34,6%.
Ravnopravnost spolova jedna je od temeljnih vrijednosti Europske unije, jednako kao što je temeljna društvena vrednota zapisana u Ustavu Republike Hrvatske. Republika Hrvatska uložila je značajne napore u donošenje antidiskriminacijskog zakonodavstva. Vrijeme je da političke stranke donesene Zakone počnu poštivati i provoditi.

Otvoreno pismo potpisuju ženske feminističke organizacije:
CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
BaBe! (Budi aktivna. Budi emancipiran.)
DOMINE – feministička organizacija za promicanje ženskih prava i razvoj civilnog društva
Centar za podršku i razvoj civilnog društva DELFIN
Centar za građanske inicijative Poreč – CGI


Kontakt osoba: Tajana Broz, CESI, , 091 75 22 375

Autor: nataša, 03/05/13 u 07:39 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1