Prijavi zločin iz mržnje!

imageTrenutačno se u Hrvatskoj provodi nacionalna kampanja ”Prijavi zločin iz mržnje” u organizaciji Lezbijske grupe Kontra i Iskoraka – centra za prava seksualnih i rodnih manjina u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova.

Kampanji se pridružio i Centar za građanske inicijative Poreč te će povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije na Trgu Slobode u Poreču 17. svibnja u 11h dijeliti promotivne letke.

Ovo je prva javna kampanja koju provode zajedno Ministarstvo unutarnjih poslova i LGBT organizacije civilnog društva. Cilj kampanje je potaknuti LGBT (lezbijke, gejeve, biseksualne i transrodne) osobe na prijavljivanje zločina iz mržnje.

LGBT osobe često doživljavaju zločine iz mržnje zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta. Većina osoba ne prijavljuje zločine iz mržnje zbog straha od otkrivanja svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta i nepovjerenja u državne institucije. Upravo zbog toga organizirana je ova javna kampanja.

U sklopu kampanje tiskani su promotivni materijali, plakati i letci koji sadrže podatke o zločinima iz mržnje i kontakte policije i Pravnog tima Iskoraka i Kontre.

Lezbijska grupa Kontra i Iskorak također surađuju s Policijskom akademijom na edukaciji policijskih službenika vezano za zločine iz mržnje još od 2006. godine. Kao rezultat te suradnje ove godine je po prvi puta uvedena edukacija o zločinima iz mržnje nad LGBT osobama u službeni kurikulum Policijske akademije.

Pravni tim udruga Kontra i Iskorak pruža besplatnu pravnu pomoć osobama koje su doživjele nasilje ili diskriminaciju zbog svoje spolne orijentacije ili rodnog identiteta već više od 10 godina. Pozivaju sve LGBT osobe koje su bile žrtve zločina iz mržnje da im se jave za pomoć i prijave zločin iz mržnje policiji.
Autor: nataša, 05/14/13 u 01:52 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1