Priopćenje “S ministrom zdravlja o hitnoj medicinskoj pomoći u Istri”

image

Priopćenje "S ministrom zdravlja o hitnoj medicinskoj pomoći u Istri" Istarske županije nakon održavanja okruglog stola "Hitna medicinska pomoć - što nam je donijela reforma?", održanog u Puli 31.siječnja 2012., izazvalo je nedoumice i niz pitanja medija.


Poreč, 05. veljače 2012.

Priopćenje

Potaknuti problemima u provedbi reorganizacije Hitne medicinske pomoći u Istri i nezadovoljstvom građana, Centar za građanske inicijative Poreč odlučio se na organizaciju stručnog skupa na temu 'Hitna medicinska pomoć – što nam je donijela reforma?', koji je, u suradnji s Istarskom županijom, održan 31. siječnja ove godine u Puli.

Cilj skupa bio je razmijeniti mišljenja o poduzetim mjerama u organizaciji Hitne medicinske pomoći u Istri, uputiti na probleme njene provedbe u praksi i usuglasiti prijedloge rješenja, kako na lokalnoj i županijskoj razini, tako i prema Ministarstvu zdravlja Republike Hrvatske.

Na skup su pozvani predstavnici građanskih inicijativa koji su prikupljali potpise za peticiju građana te odgovorne osobe iz zdravstva, uključujući predstavnike Istarskih domova zdravlja, Zavoda za hitnu medicinu, ispostava Hitne medicinske pomoći, organizacija obiteljske medicine, liječničke komore, koncesionara primarne zdravstvene zaštite, Savjeta za zdravlje i Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata. Skupu su također prisustvovali predstavnici Istarske županije, gradonačelnici Labina, Pazina, Poreča i Umaga te ministar zdravlja prof. dr. Rajko Ostojić. Predstavnici medija nisu bili pozvani na skup, zbog zajedničke odluke organizatora da se javnost o zaključcima skupa izvijestiti putem priopćenja.

Odmah na početku rada skupa, predstavnici građanskih inicijativa predali su Ministru ukupno 19.000 potpisanih peticija građana koji zahtijevaju uvođenje dodatnih medicinskih timova Hitne medicinske pomoći u Labinu, Pazinu, Poreču i Rovinju te uspostavljanje izvanbolničkog hitnog prijema u Pazinu.

Rasprava u kojoj je sudjelovala većina sudionika, pokazala je da predstavnici različitih segmenta zdravstvene zaštite imaju svoj pogled na organizaciju pružanja usluga građanima u hitnim slučajevima. Svatko je sa svoga stanovišta iznosio probleme organizacije Hitne medicinske pomoći, sanitetskog prijevoza, opterećenost i nedefiniranih odnosa obiteljske medicine, sindroma 'zatvorenih vrata', itd. U raspravu se uključio i ministar Ostojić koji je prije svega izrazio zabrinutost zbog stanja u Istri te zatražio od prisutnih da izađu iz svojih 'lena/feuda' i daju svoj stručni doprinos dobroj i funkcionalnoj organizaciji zdravstvene zaštite. Naglasio je važnost otvorenog dijaloga i zajedništva u provođenju organizacije koja će najbolje odgovarati struci i građanima. Ministar je također podsjetio predstavnike Županije da su oni osnivači i vlasnici svih rascjepkanih dijelova zdravstvenog sustava – Opće bolnice Pula, Istarskih domova zdravlja i Zavoda za hitnu medicinu – te da snose odgovornost za organiziranje zdravstvenog sustava, koji će doživjeti daljnju decentralizaciju.

Na samom završetku skupa, predstavnici građanskih inicijativa podsjetili su okupljene da je pravo na zdravlje i zdravstvenu zaštitu temeljno ljudsko pravo i da građani očekuju primjerenu Hitnu medicinsku pomoć. Proces predlaganja mjera za unapređenja ovog važnog segmenta zdravstvenog sustava mora biti transparentan, a u njegovu izradu treba uključiti zdravstvene djelatnike te predstavnike zainteresiranih inicijativa i udruga građana. Građanske inicijative očekuju brze pomake u smislu unapređenje Hitne medicinske pomoći u Istri te će u protivnom pokrenuti nove akcije, kako bi građani dobili zdravstvenu skrb koju traže i zaslužuju.

Za inicijative građana Labin, Pazin, Poreč i Centra za građanske inicijative Poreč
Mladen Momčinović
image
Autor: nataša, 02/06/12 u 11:39 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1