REKOM u Poreču

image

image


DAJ POTPIS ZA REKOM !!
Volonteri Centra za građanske inicijative su od 02.do 04. svibnja 2011. na tržnici u Poreču (i drugim mjestima) pomagali u prikupljanju potpisa za osnivanje REKOMa - Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava, počinjenim na području nekadašnje SFRJ u periodu od 1991. do 2001. godine.
Potpis za REKOM dao je gradonačelnik Edi Štifanić, predsjednik gradskog vijeća Eđidio Kodan i predsjednik uprave Usluge Rodoljub Kosić. I puno građanki i građana.
Tko nije iskoristio ovu priliku može doći u CGI i potpisom podržati zahtjev za osnivanje REKOM!


Na konferenciji za novinare održanoj 3. svibnja2011. u prostorima Kluba umirovljenika Galija u Poreču – Elvis Fekete, Biserka Momčinović, Goran Božičević i Ivan Novosel su informirali javnost o REKOM-u (Regionalnoj komisiji za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava na teritoriju bivše SFRJ), Koaliciji koja REKOM zagovara i o samoj kampanji prikupljanja potpisa podrške osnivanju Regionalne komisije.
Kako bi odgovorili na česta pitanja koja je iznjedrila ova kampanja, na međunarodnoj, ali i na lokalnoj razini, govornici su podrobnije opisali konzultacijske procese koji su prethodili ideji o društvenoj potrebi za mehanizmom uspostave tranzicijske pravde te pojasnili kako je tekla dinamika tog procesa od 2008. godine.
Nacionalni koordinator akcije prikupljanja potpisa podrške za Hrvatsku – Ivan Novosel, govorio je o, u svijetu već dobro poznatom terminu komisije za istinu i pomirenje, predstavio REKOM kao temelj suočavanju s prošlošću i preduvjet za uspostavu trajnog mira na ovim prostorima, kao i nužnosti dosizanja osjećaja društvene katarze kroz zaštitu ljudskih prava.
Goran Božičević, voditelj Miramida centra u Grožnjanu je govorio o razinama sudjelovanja različitih društvenih skupina u ovom sveobuhvatnom procesu i kako je snaga ove inicijative upravo u njezinoj masovnosti.
„Kroz rad na Rekom-u susreli su se predstavnici udruženja žrtava, aktivisti za ljudska prava, veterani, novinari, stručnjaci za tranzicijsku pravdu, a ova akcija prikupljanja potpisa najveći je pokret na ovim prostorima od rata samog“, rekao je Božičević i iznio svoja iskustva u radu s braniteljskom populacijom ne bi li napokon demistificirao sliku o braniteljima kao onima koji ne podržavaju REKOM.
„Snaga ovoga što se događa nije samo u tome što će se, ili neće, u konačnici regionalna komisija ovog tipa i službeno osnovati, nego je snaga zapravo u tome što se napokon o tome govori u javnosti, što se s tim potpisima legitimno od Sabora može tražiti očitovanje i što će javna rasprava koja je u tijeku pomoći društvu u cjelini da nađe svoje odgovore na teške traume koje je pretrpjelo“, rekao je Božićević pozivajući na prepoznavanje snage i veličine ovog pokreta.
Biserka Momčinović iz Centra za građanske inicijative Poreč je iskoristila ovu priliku kako bi pozvala medije na prepoznavanje važnosti i čistoće ove inicijative jer je vode mladi ljudi čiji to nije i ne bi trebao biti teret. Međutim, upravo su oni ti koji su voljni preuzeti odgovornost za građenje zdrave budućnosti. Momčinović je također pozvala i na suosjećanje i društveno nužnu veliku empatiju prema svima koji su pretrpjeli neki oblik ljudskog gubitka i istaknula važnost priznavanja činjenica od strane institucija.
Elvis Fekete, lokalni koordinator akcije u Istri, je prisutnima iznio optimistične stavove o dinamici prikupljanja potpisa u Istarskoj županiji te posebno zahvalio medijima na savjesnom praćenju teme.
„Iz perspektive koordinatora za Istru, dakle mene i moje kolegice Ane Preveden, najveća snaga ove inicijative upravo jesu mladi, osviješteni ljudi, naši vrijedni volonteri bez kojih ovako veliku kampanju ne bi bilo moguće uspješno izvesti“ – istaknuo je Fekete i najavio datume i gradove u Istri u kojima će se kampanja nastaviti.
Autor: nataša, 05/09/11 u 10:24 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1