Stup srama u Poreču

imageJavnom akcijom održanom u Poreču na stupu srama našle su se političke stranke koje krše Zakon o ravnopravnosti spolova. Akcija je dio kampanje za unaprjeđenje sudjelovanje žena u političkom životu pod nazivom Ravnopravne! koju provode ženske feminističke organizacije CESI, Babe!, Domine, Delfin i Centar za građanske inicijative Poreč.

Prosječna zastupljenost žena na kandidacijskim listama za Skupštinu Istarske županije za izbore 19. svibnja je 45% i čini se da je riječ o značajnom napretku. Međutim, ovo je prosječni postotak, a stvarno stanje je drugačije – od 9 kandidacijskih lista na njih 5 je manje od 40% kandidatkinja.
Za mjesto župana/ice natječe se 5 kandidata i samo jedna kandidatkinja, a stanje je nešto bolje među kandidiranima za zamjenika/cu župana – 8 kandidata i 4 kandidatkinje.
Od 36 kandidiranih za gradonačelnika/cu samo je jedna žena (Lucija Debeljuh u Vodnjanu), a i ovdje se udio kandidatkinja povećava u slučaju zamjenica.

U 10 istarskih gradova istaknuta je 71 kandidacijska lista za gradska vijeća, a na njih 34 nema dovoljno žena. Na općinskoj razini je zastupljenost žena još slabija – od 129 lista u 31 općini, njih 90 ne udovoljava zahtjevu o ravnopravnom sudjelovanju žena.

Zakon o ravnopravnosti spolova u članku 15. obavezuje političke stranke na poštivanje kvote od najmanje 40 posto kandidata jednog spola, a za one koji krše Zakon predviđene su novčane kazne. Ovo su posljednji izbori u kojima se kazne ne naplaćuju, a da se naplaćuju, vjerojatno bi i izbori izgledali drugačije – pitanje je koliko bi stranaka moglo platiti kršenje Zakona o ravnopravnosti spolova.

Izračunali smo iznose kazni za stranačke i liste građana u pojedinim JLS i županiji, a iz podataka proizlazi da bi najviše novca u državni proračun iz Istre poslale liste građana – njih 32 iz gradova i općina morale bi platiti čak 780.000 kuna – 40.000 kuna je kazna za neuravnoteženu listu za županijsku skupštinu i gradsko vijeće, a upola manje za općinsko vijeće. No, nezavisne liste nemaju jednu blagajnu niti izdašne financijere kampanje. Lako je moguće da ih na sljedećim lokalnim izborima neće biti niti izdaleka tako puno ili će se morati potruditi animirati više žena da se uključe u upravljanje lokalnim zajednicama.

Na prvom mjestu rang liste onih stranaka u Istri koje do sljedećih izbora moraju dobro opskrbiti stranačke blagajne je HDZ sa 620.000 kuna, drugi je SDP sa 560.000 kuna, a treći IDS sa 520.000 kazne. Ukupno bi to bilo nešto više od 2,5 milijuna kuna, ako dodamo i one stranke koje bi morale platiti samo jednu ili dvije kazne.

Udio žena na kandidacijskim listama za lokalne izbore 2013. godine u čitavoj Hrvatskoj povećan je za samo 4 posto – to znači da se na lokalnim izborima kandidira tek 28 posto žena, što je daleko od ravnopravne zastupljenosti. Kada bi se na ovim izborima naplaćivale kazne za one liste koje nisu zadovoljile kvotu, tada bi samo za kandidacijske liste za županijske skupštine i skupštinu Grada Zagreba koalicije okupljene oko SDP-a platile 680 000 kuna, koalicije okupljene oko HDZ-a 840.000 kuna, HSS 400.000 kuna, HNS 160.000 kuna, HDSSB 160.000 kuna, SDSS 320.000 kuna te Laburisti 120.000 kuna. Ukupno bi samo parlamentarne stranke platile 2.680.000 kuna kazni.

Stranke i liste građana su, očito, na ovim izborima vrlo dobro uštedjele. Bilo bi dobro da dio toga novca do parlamentarnih izbora usmjere u političko obrazovanje i animiranje žena da se politički angažiraju.

Autor: nataša, 05/14/13 u 01:39 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1