Svi/e osjećamo posljedice seksizma

imageU Centru za građanske inicijative Poreč provodimo projekt Bilo kuda, seksizam svuda, s ciljem povećanja senzibiliteta mladih odraslih osoba i građana/ki za rodnu ravnopravnost, promocijom demokratskih vrijednosti, odnosno promicanjem ljudskih prava. Želimo senzibilizirati građane/ke za prepoznavanje seksizma, koji se toliko utjelovio u naše društvo, da ga više niti ne prepoznajemo.

Projekt je financijski podržan iz fondova zemalja Europskog gospodarskog prostora i Kraljevine Norveške preko Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.

U prvoj fazi projekta, postavile smo jumbo plakate s primjerima seksizma, a jučer smo započele/i s javnom akcijom na Trgu slobode u Poreču. Putem informativnih letaka građani/ke će dobiti informacije o seksizmu te kako on doprinosi rodnoj neravnopravnosti.

Također, svi/e se mogu fotografirati s vlastitim primjerima seksizma, koji će činiti dio online kampanje. Svi/e su pozvani poslati svoje primjere seksizma na ili nam iste zalijepiti na FB zid uz ‪#‎bilokudaseksizamsvuda‬‬ te ćemo ih objaviti na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.861302663943172.1073741863.394859650587478&type=1.
image

Svi i sve smo osjetili/e posljedice seksizma na vlastitoj koži, ali ih možda nismo znali/e prepoznati. Dijeljenjem vlastitih primjera, podižemo svijest o sveprisutnosti seksizma u svakodnevnom životu.

Nekoliko činjenica o seksizmu: žene u Hrvatskoj dobivanju 10% nižu plaću od muškaraca na istom radnom mjestu; i žene i muškarci su žrtve seksizma od malih nogu, po rođenju nas se svrstava u kutije i od nas se očekuje da se ponašamo sukladno društvenim očekivanjima; ulično uznemiravanje je doživjelo 90% žena u Hrvatskoj; seksizam u reklamama je veliki problem, pošto poruku koja nam se preko medija ponavlja, počinjemo shvaćati kao istinu te počinjemo iste obrasce primjenjivati i u stvarnom životu, ...

*Seksizam je oblik društvene diskriminacije i segregacije osobe na temelju spola. Glavne žrtve su žene pa seksizam stoga možemo definirati kao skup vjerovanja i djelovanja koja privilegiraju muškarce u odnosu na žene te podcjenjuju i degradiraju vrijednosti i aktivnosti povezane sa ženama.
Autor: nataša, 05/20/15 u 08:42 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1