Svi smo odgovorni!

imageU povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s udrugom mladih UM S.A.V.E. održao je projekciju videospota „Oči širom otvorene“. Spot je osmišljen u sklopu edukativnih radionica koje smo proveli s mladima iz Poreča.Spotom želimo osvijestiti mlade, a i društvo općenito, o nasilju u mladenačkim vezama. Važno je raditi s mladima na prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja jer u adolescentskoj dobi najčešće ulaze u prve veze te je važno da znaju prepoznati određene vrste ponašanja kao nasilje.

imagePromociju videospota najavili smo porukama postavljenim na stepeništa, a simboliziraju korake prema izlasku iz nasilja: To nije ljubav; Nisi ti kriva; S vremenom postaje sve gore; Potraži pomoć; Prijavi nasilje. Građanima i građankama na kraju smo poručili da ne gaze po ženskim ljudskim pravima.

imageVideo spot danas je prvi put prikazan srednjoškolcima/kama na promociji u porečkom kinu. Održan je i kviz o činjenicama i mitovima koji se vežu uz nasilje.

Važno je osvijestiti činjenicu da nasilje nije privatna stvar te da smo svi odgovorni i trebamo reagirati, prijaviti nasilje i shvatiti da ono nije nešto što se događa „nekome drugome“. Statistika govori da je u Hrvatskoj dvije trećine mladih doživjelo nasilje u vezi. Svaka treća djevojka preživjela je neki oblik nasilja. Godišnje 30 žena ubiju njihovi partneri.

Videospot prikazivat će se u porečkom kinu prije svake projekcije idućih 16 dana u povodu 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama.
Svatko od nas ima moralnu obavezu prijavljivanja nasilja.
Nasilje nije privatna stvar.
Svi smo odgovorni!


image Projekt "Oči širom otvorene" provodi Centar za građanske inicijative Poreč u partnerstvu s udrugom mladih UM S.A.V.E. Cilj projekta je povećati senzibiliziranost mladih u prepoznavanju rodno uvjetovanog nasilja u mladenačkim vezama. Ovaj projekt sufinanciran je iz Proračuna Istarske županije za 2014. godinu.
Autor: nataša, 11/25/14 u 10:59 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1