Tražimo ocjenu ustavnosti raspisivanja referenduma!

Zahtjevi Hrvatskom saboru, Odboru za ravnopravnost spolova i Odboru za ljudska prava vezano za moguće raspisivanje referenduma koji zadire u područje zaštite ljudskih prava

Poštovane/-i,
za vrijeme javne rasprave članovi Vlade i vladajuće stranke u Hrvatskom saboru su kroz svoje izjave pokazali da su svjesni da se pitanja ljudskih prava nikada ne bi trebala odlučivati na referendumu, te da je upravo takvo pitanje koje želi inicijativa «U ime obitelji» staviti na referendum.

Pozdravljamo u tom smislu i izjavu potpredsjednice Vlade gđe. Vesne Pusić za vrijeme ILGA Europe konferencije u Zagrebu koja je izjavila na upit o referendumu koji želi raspisati inicijativa «U ime obitelji» kako je “njeno duboko uvjerenje da pitanja ljudskih prava i pitanja prava manjina ne bi smjela podlijegati referendumu jer je manjina po definciji manjina, a referendum se po definiciji oslanja na odluku većine.» Potpredsjednica Vlade je dalje izjavila da “Upravo zato postoje institucije predstavničke demokracije kako bi branile i manjine koje nemaju dovoljno ruku da se brane prevlašću.”

Nažalost, unatoč tome, Vlada je odbila zaštiti ljudska prava manjina od referenduma, opravdavajući takvu odluku nedovoljno definiranim odredbama Ustava vezano za raspisivanje referenduma.
Ustav, kao i međunarodni dokumenti jasno definiraju pravo na zaštitu obiteljskog života kao jedno od temeljnih ljudska prava. Osnovne institucije koje uređuju zaštitu obiteljskog života u Hrvatskoj su brak i izvanbračna zajednica i trajno onemogućavanje pristupa tim institucijama jednoj manjinskoj skupini znači opasno zadiranje u područje ljudskih prava.

S obzirom na navedeno, tražimo od Odbora za ravnopravnost spolova i Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Hrvatskog sabora da zauzmu jasan stav vezano za ovo pitanje kao pitanje ljudskih prava, te da predlože Hrvatskom saboru da uputi odmah Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti raspisivanja referenduma o ovom pitanju iz razloga što ono zadire u područje zaštite ljudskih prava.
Svoje zahtjeve Odboru za ravnopravnost spolova i Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina uručit ćemo predstavnicima odbora, odnosno predati u Hrvatskom saboru, Trg sv. Marka 6 u utorak 5. studenoga 2013. u 10 sati.

Srdačan pozdrav,
Sanja Juras, koordinatorica Kontre

Ljubica Lipanović, koordinatorica Rišpeta

Biserka Momčinović, za Žensku mrežu Hrvatske
Autor: nataša, 11/04/13 u 11:35 AM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1