U atriju Gradske knjižnice održan Okrugli stol o afirmaciji žena u javnom životu

image
image
Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Novigrada organiziralo je interaktivni okrugli stol na temu afirmacije žena u životu zajednice, osobito u političkom i javnom segmentu. Okrugli stol održao se u atriju Gradske knjižnice Novigrad-Cittanova u srijedu, 8. travnja 2009. godine. Pozivu na ovu – kako je rečeno „razgovaraonicu“, odazvalo se nekoliko Novigrađanki različite dobi, a podršku su svojim dolaskom pružili i novigradski gradonačelnik Anteo Milos, predsjednik Gradskog vijeća Vladimir Torbica, te Biserka i Momo Momčilović iz porečkog centra za građanske inicijative.
Uvodnu riječ u okrugli stol dale su Katarina Nemet, predsjednica i Eleonora Vaš, članica Gradskog povjerenstva za ravnopravnost spolova, dok je okruglim stolom moderirala Ružica Mitrović Maurović, gradska pročelnica za društvene djelatnosti ali i istaknuta aktivistkinja na području civilnog društva. Na ovom okruglom stolu među ostalim razgovaralo se i o novom Zakonu o ravnopravnosti spolova, koji pored ostalog predviđa i minimalnu kvotu zastupljenosti jednog spola na kandidacijskim izbornim listama od 40 posto. U tom svijetlu upućeni su i pozivi predstavnicima gradskih političkih stranaka i nezavisnih listi, koji se međutim nisu odazvali, rečeno je. Među ostalim raspravljalo se i o temama poput potrebe uključivanja i sudjelovanja žena u javnom, političkom i gospodarskom životu zajednice, ženama u predizbornim aktivnostima, kao i diskriminaciji žena, te prevenciji i suzbijanju te diskriminacije.
U razgovoru je Novigrad istaknut kao pozitivan primjer afirmacije žena u javnom životu, kako obzirom na zastupljenost na najodgovornijim funkcijama - na čelu gradskih ustanova i institucija, gradskih upravnih Odjela, ali i nekolicine gradskih privatnih trgovačkih društava. Također je istaknuto kako je u novigradskom Gradskom vijeću u ovom mandatu koji upravo ističe sjedilo baš 40 posto žena, kako novi zakon i nalaže, pa je izražena nada kako će tako – ili još bolje – biti i u idućem mandatu, nakon skorašnjih lokalnih izbora.
U atriju Knjižnice postavljena je i prigodna izložba na kojoj su glavni motivi žene, ali i čije su autorice novigradske fotografkinje.
Autor: nataša, 05/16/09 u 06:56 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1