U organizaciji CGI-a u Poreču održana tribina s predstavnicima političkih stranaka

image

U Poreču je 04.11. 2011. održana tribina s predstavnicima političkih stranka. Tema: ženski zahtjevi prema kandidatima i kandidatkinjama na predstojećim parlamentarnim izborima.

Od pozvanih čelnika/ca ili predstavnika/ca stranaka koje će istaknuti liste kandidata za izbore odazvali se:
1. Marino Roce, HDZ
2. Tanja Vrbat, SDP
3. Sandro Jurman, HSLS
4. Eleonora Kotiga Vaš, IDS
5. Nansi Tireli, Hrvatski laburisti
Ispričali su se predstavnici Ladonje koji su bili zauzeti zbog konvencije stranke. HSU je imao druge ranije zakazane obaveze.

Većina prisutnih na tribini bili su stranački aktivisti i aktivistice i osobe zainteresirane za politička zbivanja.

Dobar dio rasprave vodio se oko zahtjeva o ravnopravnom sudjelovanju žena u javnom i političkom životu, konkretnije o poštivanja zakonske preporuke o minimalno 40% kandidata jednog spola na listama.
Predstavnici političkih stranaka su govorili: HDZ (M. Roce) će sigurno poštivati preporuku; SDP (T. Vrbat) je potvrdila da će poštivati unutarstranačku kvotu; HSLS (S. Jurman ) će također nastojati ali smatra da će biti teško zbog malo žena u osnovnim organizacijama; Hrvatski laburisti (N. Tireli) je rekla da će u 8. izbornoj jedinici imati 50% žena na listi i da će na prvom mjestu na listi biti žena. Predstavnica IDS-a (E. Kotiga Vaš) je rekla da su razgovori u toku , da će članice kluba utjecati, govorila o iskustvu na lokalnoj i županijskoj razini te da se nada da će broj žena biti u skladu s očekivanjima.
Govorilo se o pretpostavkama za svaki pa i politički angažman žena, a posebni naglasak stavljen je na važnosti ekonomske samostalnosti (HSLS) i time na mogućnost izbora. Bilo je govora i o obiteljskim obavezama i tradicionalnim ulogama žena, o odgovornosti za prenošenje tradicionalnih obrazaca, o stereotipima u obrazovanju ali i o sve boljim udžbenicima, važnosti unutarstranačkog rada sa ženama i edukacijama žena radi pripreme za javno djelovanje.
Bilo je govora o mirovinama i pravičnom mirovinskom sustavu. Što je mirovina? Što je zaposlenost? Zašto smo uništili normalni rad. Također, o važnosti uspostave normalnih uvjeta rada – u odnosu na današnje mahom nehumane uvjete. Uz normalne uvjete rada žene i muškarci mogli bi raditi puni radni vijek i dočekati mirovinu u zdravlju i bez invaliditeta. Spomenuti su i zdravstveno osiguranje s kojim žene u našoj fokus grupi nisu bile zadovoljne. Od zastupnika u Saboru je traženo da podrže financiranje skloništa za žene žrtve nasilja iz proračuna kako bi im se osigurao normalan rad.
Tanja Vrbat je izvijestila da se Plan 21 Kukuriku koalicije dopunjuje zahtjevima iz Ženske platforme 2011.
U razgovoru su sudjelovali gotovo svi sudionici tribine jer su svi aktivni članovi ili članice političkih stranka i aktivne osobe u javnom životu zajednice.
Čuli smo i apel da se nastavi komunikacija između građanki i izabranih zastupnica u Saboru kako bi se problemi brže i bolje rješavali.
image
Autor: nataša, 11/09/11 u 01:14 PM
(0) KomentariPermalink

Stranica 1 od 1